Grzaniec- doskonały napój na zimowe wieczory
Zima nie jest zbyt przyjazną porą roku. Wychodząc do pracy, szkoły lub na uczelnie opuszczamy domy i mieszkania po zmroku. Kiedy wracamy, nadal na niebie panuje mrok. Niskie temperatury powodują dyskomfort przebywania na zewnątrz. Mróz, śnieg i ślizga nawierzchnia drogi oraz chodników nie napawa entuzjazmem. Przemarznięcie towarzyszy nam każdej zimy. Dlatego warto szukać skutecznych sposobów na rozgrzanie organizmu i poprawę samopoczucia. Jednym z nich jest przygotowanie pięknie pachnącego i bardzo smacznego napoju o nazwie grzaniec. Jak najlepiej smakuje? Jakie składniki są niezbędne do stworzenia tego typu napoju? Z jakimi potrawami warto go podawać?
Rozgrzewający i aromatyczny grzaniec w mniej niż 10 minut
Podstawą przygotowania grzańca jest zakup wina. Najlepsze jest czerwone. Nie musi ono należeć do grupy drogich trunków z najwyższej półki. Wbrew pozorom doskonale sprawdzi się najtańsza z dostępnych możliwości. W zależności od upodobań smakowych, można zdecydować się na wino wytrawne – wymagające dużej dawki miodu lub wino słodkie, gdzie będziemy potrzebowali znacznie mniejszą ilość złotego przysmaku. Kolejnym istotnym elementem, niezbędnym do przygotowania rozgrzewającego napoju jest specjalna przyprawa do grzańca. Zdarza się, że zostaje ona przez producentów win już dołączona do butelki. W przypadku, gdy nie mieliśmy możliwości nabyć takiego dodatku wraz z alkoholem, wystarczy poszukać odpowiedniej saszetki z przyprawą. Alternatywnym rozwiązaniem jest zadziałanie na własną rękę wobec kompozycji przypraw wchodzących w skład grzańca.
Ponieważ można dodać do wina aromatyczne goździki, cynamon, gałkę muszkatołową. Ich ilość zależy od naszych preferencji, lecz nie zaleca się przesady. Kluczem do stworzenia pysznego, zimowego napoju jest dodanie do niego pomarańczy. Pokrojone w drobną kostkę i nakłute goździkami bardzo ładnie pachną. Aromat wypełni cały dom, podczas gotowania wina z powyższymi składnikami. Ostatnim z nich jest miód pszczeli – najlepiej wielokwiatowy. Dodajemy jedną lub dwie do trzech, dużych łyżeczek. Czekamy, aż nasza mieszanina zacznie parować. Jest to moment, w którym bez względu na wszystko trzeba odłączyć gaz. Zagotowany do wrzątku grzaniec nie będzie dobry i straci wszystkie swoje właściwości. Należy o tym pamiętać przygotowując ten trunek. Warto nadmienić, iż grzaniec doskonale sprawdza się przy wszelkiego rodzaju słodyczach, które najczęściej podajemy na deser. Jego wielbiciele lubią popijać trunek również w czasie wytrawnych obiadów. Jednakże nie każdy przepada za takim połączeniem. Warto sięgnąć po grzańca po długim, zimowym spacerze, a także po ciężkim dniu w pracy, szkole lub na uczelni. Doskonale rozgrzeje ciało i poprawi humor. Nie bez powodu jest wystawiany na prawie każdym, zimowym festiwalu.
Mroźna atmosfera skłania ludzi do sięgania po napoje, które będą nie tylko dobrze smakowały, lecz równocześnie rozgrzeją wyziębiony organizm.
pizzeria bielsko